iptv osnove

Nekoliko reči o IPTV

IPTV (Internet Protokol Televizija) ili kod nas poznatija kao “internet televizija” se razlikuje od klasične televizije jer se signal do televizora prenosi putem postojaće internet infrastrukture umesto preko klasičnih radio frekvencija, satelitskih signala i kablovske televizije formata.

Zvanična definicija odobrena od strane Međunarodne unije za telekomunikacije: “IPTV je definisan kao multimedijalni servis, kao što su televizija / video / audio / tekst / grafika / podaci koji se isporučuju preko IP mreže, koji obezbeđuju potreban nivo kvaliteta usluga i iskustva, sigurnosti, pouzdanosti i interaktivnosti.”

IPTV je kod nas dobro zaživeo jer ga internet provajderi nude po relativno niskim cenama i to uz postojaće internet pakete.

Uz IPTV uglavnom dolazi i prateća oprema koja omogućava televizoru da reprodukuje sliku koju dubija putem interneta. Uz to, omogućava konverziju digitalnih u analogne signale, npr. kod katodnih televizora koji imaju 3-činčne i SCART ulaze.

Što se povezivanja tiče, to se razlikuje od uređaja do uređaja. Uređaj na TV možete privezati najčešće putem 3-činčna (crveni, žuti i beli), SCART i HDMI kabla. HDMI ne poseduju stariji modeli televizora, neki čak ni 3-činčna, a ako ne poseduje ni SCART onda je stvarno star TV.

U zavisnosti od uređaja do uređaja i internet provajdera, možete imati još neke opcije na softverskom nivou. Recimo vremensku prognozu, Youtube, Google, radio stanice itd. Programska šema se podrazumeva. Tu su datum, sat, naziv programa, „sledi emisija“ opcija, podsetnik, video na zahtev… itd. Podešavanje uređaja, lozinke, slike, zvuka, promena korisnika…

Sve u svemu, softveri za IPTV uređaje su sve bolji jer su i sami uređaji bolji, tj. imaju više CPU snage i memorije, pa tako i korisnici imaju više sadržaja na raspolaganju.

Članak je preuzet uz izmene i odobrenje autora sa sajta saznajnovo.com