kako-ubrzati-internet

Kako ubrzati net?

Odmah na početku da napišem: prateći ovo uputstvo nećete ubrzati maksimalni protok već ćete uspeti samo da smanjite ping.

Dok surfujete netom vama zapravo ništa ne znači da li imate 20 ili 100 Mbps brzinu neta, bitno je da imate što manji ping. Svaki resurs koji vaš browser treba da učita (slika, skripta, css…) teži svega nekoliko kilobajta i nema potrebe imati net od 20+ Mbps samo za surf.

Ipak, poželjno je imati što manji ping kako bi se računar što pre konektovao na svaki taj jedan resurs. Ping je kašnjenje koje se ostvaruje prilikom konekcije na neki link: što je ping manji kašnjenje je manje i brže ćete učitati resurs.

E sad zamislite da možete smanjiti ping za 10 milisekundi, tj. prepoloviti ga? To možete učiniti veoma lako zahvaljujući Cloudflare-u.

Cloudflare nudi besplatan DNS za vaše uređaje koji je znatno brži od ostalih, pogotovo od onog koji vam vaš ISP nudi.

Da biste postabili Cloudflare DNS u Windows ispratite sledeće uputstvo:

1. Otvorite podešavanja mrežnih adaptera tako što ćete otvoriti Start pa ukucati “Network”. Sada sa liste izaberite “View network connections

2. Sada kliknite desnim klikom na “Ethernet” stavku ukoliko ste povezani Lan kablom, a ako niste onda na WiFi stavku koja je obojena plavom bojom. Kliknite “Properties

3. Dvoklik na stavku TCP/IPv4

4. Izaberite dole “Use following DNS server

5. U prvo polje unesite 1.1.1.1 a u drugo 1.0.0.1

6. Sačuvajte sva podešavanja i to je to

cloudflare dns