test-brzine-interneta

Testiraj brzinu svog neta ovde!

Kolika brzina neta vam je potrebna za HD, FullHD i 4K stream pisali smo već u ovom članku, a u ovom možete proveriti brzinu!

Alat na ovoj stranici je besplatan za korišćenje a kreiran je od strane Ookla firme, ista firma koja stoji iza SpeedTest alata.

Korišćenje alata je veoma jednostavno: samo kliknite “Go” taster i sačekajte. Radi kako na PC tako i na mobilnim uređajima jer se oslanja na HTML5 tehnologiju.

Alat prvo meri “Ping“: to je kašnjenje između vas i servera koje se ostvaruje usled smetnji u konekciji.

Zatim se meri “Download” brzina, odnosno brzina preuzimanja sa servera na vaš računar. To je ona brzina koju reklamiraju provajderi internet usluga i ta brzina vam je bitna za gledanje videa, slušanje muzike, preuzimanje sadržaja sa interneta.

Nakon toga meri se “Upload” brzina, tj. brzina slanja podataka sa vašeg računara na server. Ta brzina je uglavnom manja i ona je prosečnom korisniku manje bitna.

Sve vrednosti su izražene u Mbps (megabiti po sekundi). Dakle ne magabajti već megabiti – velika je razlika. Alati za merenje brzine su uzeli bite umesto bajte za prikaz rezultata jer gotovo svi provajderi internet usluga svojim korisnicima predstavljaju pakete brzina u toj mernoj jedinici.

Ipak, kada preuzimate nešto sa interneta vi ćete videti brzinu izraženu u megabajtima i taj broj će biti mnogo maji od onog koji vidite u rezultatima testova. Da biste konvertovali Mbps u MBps u Google ukucajte: xy Mbps to MBps (gde je xy broj koji ste dobili korišćenjem alata iz ovog članka).